Roland-Garros: Geschiedenis en Weetjes

Deze week is één van de grootste tennisevenementen van het jaar begonnen, wat als muziek in de oren klinkt voor een tennisliefhebber als mij. In de French open kunnen we uitkijken naar een boeiende tijd in de hoofdstad, waar de beste tennissers ter wereld strijden voor een plaats in de tennisgeschiedenis.

In dit blogbericht zoomen we in op de geschiedenis en geef ik jullie enkele weetjes over dit tennistornooi.

Het ontstaan van Rorand-Garros.

De eerste Franse tenniskampioenschappen werden gehouden in 1891. Het evenement duurde één dag en was een nationaal toernooi. Toch eindigde de Brit H. Briggs op de eerste plaats; hij mocht meedoen omdat hij in Parijs woonde. Aanvankelijk was de tennissport uitsluitend voor mannen toegankelijk, maar in 1897 werd het eerste Franse tennistoernooi voor vrouwen georganiseerd. De sport was echter nog niet populair bij het Franse publiek. Naarmate de Franse spelers beter werden, nam de populariteit van de sport in Frankrijk ook toe.

Van Frans tenniskampioenschap naar Roland Garros.

In 1925 werden de Open Franse Tenniskampioenschappen toegankelijk voor buitenlandse spelers, en werd het toernooi een internationaal evenement. De Franse tennisster Suzanne Lenglen won van 1920 tot 1926 zes keer op een rij de Open Franse Tenniskampioenschappen voor vrouwen en in 1927 won Frankrijk de internationale Davis cup. Omdat tennis razend populair werd in Frankrijk, bouwde de Franse regering in 1928 het Porte d’Auteuil stadion. Het jaar daarop werd een nog groter stadion, het Roland Garros stadion, ingehuldigd. Dit stadion was vernoemd naar een Franse vliegtuigpiloot en oorlogsheld tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Open Franse Tenniskampioenschappen werden daarna vaak genoemd naar het stadion waar ze in gehouden werden.

Enkele leuke weetjes van dit evenement:

1) Gravel, ofwel terre battue, is in 1880 ontstaan aan de Côte d’Azur. De Engelse leden van een tennisclub in Cannes bestrooiden de grasbaan met gemalen terracotta, om het gras te beschermen tegen de brandende zon.

2) In 2020 krijgen de mannelijke en vrouwelijke winnaars van Roland-Garros elk een geldprijs van  €1.4 miljoen. Vanwege de coronacrisis is dit minder dan vorige jaar, toen het prijsgeld ook al verlaagd was van €2.3 miljoen naar €1.6 miljoen.

3) Roland Garros zet valken en buizerds in om de banen vrij te houden van duiven en andere kleinere vogels. De namen van de 3 roofvogels? Sarko, Chuckyen 007!

4)  Het woord tennis stemt af van het Franse ‘tenez‘. Dat betekent zoiets als ‘hier komt ie’ en werd al in de late middeleeuwen gebruikt bij de sport jeu de paume (een voorganger van tennis).

5) De Spaanse tennisspeler Rafael Nadal heeft Roland-Garros al 12 keer gewonnen en is daarmee recordhouder voor het Franse toernooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *