Rapport: Werkveldbevraging – Digitale Tools

Voor deze opdracht kreeg ik de taak om enkele vragen omtrent digitale tools te laten beantwoorden door een bedrijf. Voor deze opdracht koos ik om het innovatief interimbedrijf Forum Jobs te onderzoeken. Na een live Q&A met enkele medewerkers van het bedrijf kon ik een aantal visuele diagrammen maken.

Eerst en vooral: Wat is een werkveldbevraging?

Bij een werkveldbevraging gaat men na van welke producten, tools of programma’s een bedrijf gebruik maakt. Bij het bevragen ontvang je gegevens en data. Die data is dan geschikt om te onderzoeken en/of om deze te vergelijken met andere bedrijven. De gegevens van een die ik onderzocht worden gerefereerd aan de naam Entreprise Architecture.

Om te beginnen werden er wat kennismakingsvragen gesteld, en die luiden als volgt;

Voor welke afdeling van Forum Jobs werkt u?

Zoals we kunnen zien werkt het grootste deel van de werknemers voor het interimkantoor Forum Jobs zelf, een kleiner deel in de uitzendafdeling voor de voedingssector, het kleinste aantal werknemers bevinden zich in de afdelingen Tec Quality, Forum Construct en Forum International.

In welke Forum Jobs vestiging(en) werkt u?

Uit het diagram zien we dat het grootste aantal werknemers in de regio van Roeselare werkt, waar ook de hoofdzetel zich bevindt. Uiteraard heeft forum Jobs veel meer vestigingen, ze hebben er in totaal 61. Echter in de regio waar wij werknemers ondervraagd hebben waren de populairste vestigingen Waregem, Kortrijk en Brugge.

Vervolgens stelde ik een aantal vragen specifieker gericht op het digitale gebeuren binnen het bedrijf;

Welke besturingssystemen worden door jullie het meest gebruikt?

Als het gaat om besturingssystemen zien we vaak 2 grote spelers terugkeren, namelijk MacOS en Microsoft Windows. Zoals we kunnen zien wordt er bij Forum Jobs het meeste gebruik gemaakt van het MacOS besturingssysteem.

Maakt u gebruik van OneDrive om bestanden te delen?

OneDrive zien we vaak terugkeren als populairste persoonlijke database, maar ook om bestanden te delen met andere werknemers / colleges, daarom gebruikt ook de meerderheid in Forum Jobs deze tool.

Welke cloud gebruikt u als persoonlijke database?

Opnieuw wordt hier OneDrive het meeste gebruikt, daarna volgt de populaire Google Drive en vervolgens iCloud.

Welk platform gebruikt u voor thuiswerk?

Wanneer werknemers van Forum Jobs van thuis uit werken komt het platform Microsoft Teams het vaakst aan bod. Ook Zoom wordt vaak gebruikt en Skype weinig tot niet.

Op welke sociale media platformen zijn jullie het meest actief voor Forum Jobs?

Zoals we zien is het diagram mooi gelijk verdeeld. Hieruit kunnen we afleiden dat Facebook, Instagram en LinkedIn even veel ingeschakeld worden. Echter zien we ook dat er een platform uit de boot valt: Twitter. Het platform is niet echt toepasselijk voor het bedrijf waardoor het dus ook niet wordt gebruikt.

Welke database gebruiken jullie om data te delen met andere werknemers?

De meest gebruikte database onder de werknemers is MySQL, maar ook Oracle is populair en wordt vaak gebruikt. De Microsoft SQL Server wordt in dit geval weinig tot niet gebruikt.

Welke stappen heb ik gezet tot het voltooien van deze opdracht?

Wat heeft deze opdracht me bijgeleerd?

Naast het bevragen bij een bedrijf welke data-tools zij gebruiken kreeg ik bij deze opdracht ook de kans om deze tools zelf uit te proberen. De data die ik verzameld heb uit de werkveldbevraging ging ik zelf ook in een MySQL database zetten en kon ik zo deze uit meerdere perspectieven bekijken. Daarnaast leerde ik ook om rapporten te extracten vanuit de ingevoerde data. Het was dan ook zeer interessant om die data te vergelijken met andere klasgenoten en om te zien hoe zij deze opdracht uitgevoerd en aangepakt hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *