Netflix-tip van de dag: Seaspiracy

Tegenwoordig hoor ik dat veel mensen het hebben over de nieuwe documentaire Seaspiracy. Dit maakte mij nieuwsgierig om ook eens een kijkje te nemen. Ik moet het toegeven, ik was aangenaam verrast. Daarom wil ik met dit blogbericht ook graag mijn ervaring erover delen en jullie aanmoedigen om deze documentaire ook eens te bekijken.

Wat viel me het eerst op?

Waar de documentaire What The Health voor velen de doorslag gaf om vegetariër te worden, zou Seaspiracy iedereen die vis eet ook hiervan doen afstappen. Ondanks ik zelf noch vegetariër noch veganist ben ik me er echter wel van bewust dat het eten van zowel vlees als vis niet bijdraagt aan een betere wereld. De documentaire Seaspiracy heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.

Waar ik aan het begin van de documentaire mijn ogen van opentrok, is de enorme corruptie die er zich afspeelt in de visserijen. Ook zag je dat het maken van de documentaire een groot risico was, aangezien de schepen midden op de zee varen. Hier doen er zich vaak problemen voor; je kan gelijk over boord gegooid worden. Dit was voor mij een teken dat de vis die op mijn bord geserveerd wordt weinig tot niet zuiver blijkt te zijn.

Een illustratie van de werkelijkheid.

Men zou denken dat in een documentaire rond visvangst de schoonheid van de oceaan zou geïllustreerd worden, echter is dit een illusie en is de impact van de mens op de oceaan heel erg groot. Dit niet alleen door de 150 miljoen ton aan plastic maar ook naar aanleiding van de commerciële visvangst. Zo geeft Seaspiracy een uniek kijkje in de visserij en de schandalen die het met zich meebrengt.

Wat kan je verstaan onder commerciële visvangst en wat zijn de gevolgen?

Naast de bedreiging met uitsterven van prachtige vissen en waterdieren, blijken visserijen enorm corrupt te zijn. Ook de “keurmerken” die de duurzaamheid benadrukken blijken een grote misvatting te zijn. Seaspiracy laat namelijk dat de vissen nauwelijks diervriendelijk wordt gekweekt, reken daar dan ook maar nog eens slavernij bij en dat zowel mens als dier vrezen voor hun leven.

In het kort: Het stukje vis die je de volgende keer zal opeten zal je een pak minder smaken, ook zal je er een naar gevoel bij hebben als je deze documentaire achter de rug hebt. Deze documentaire is enorm leerijk en geeft mooi de realiteit weer. Daarom raad ik ook met volle overtuiging deze documentaire aan.

Neem ondertussen alvast eens een kijkje naar de trailer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *