ja of JA? De strategie van het geluk

Op 28 april volgden we voor het vak Lean & Agile Projectmanagement een interessant hoorcollege gebracht door Frederik Imbo, ja of JA: De strategie van het geluk. Zijn naam komt je wellicht bekend voor. Deze man draagt namelijk de titel “meest bekeken TED-talk voorgesteld door een Belg. Tot op heden bereikte zijn voorstelling “How not to take things personally” weliswaar 12,5 miljoen(!) weergaven op YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=LnJwH_PZXnM)

Wat bepaalt ons geluk?

Aan het begin van de voorstelling vroeg Frederik Imbo aan ons wat ons gelukkig maakt. Voor de ene persoon is dit iets leuks doen met vrienden, voor de andere persoon is dit zijn hobby of job uitoefenen, noem het maar op. Maar wat als datgene die jou het meest gelukkig maakt, weg valt? Anders gezegd: hoe afhankelijk ben jij van externe zaken voor je geluk?

We gingen van start met de verklaring van sociaal psycholoog Sonia Lubomirski. “Ons geluk wordt bepaald door 3 parameters”. Uit haar onderzoek is gebleken dat ons geluk voor 50% bepaald wordt door genetisch materiaal, voor 40% door onze mindset en slechts voor 10% door onze omgeving, terwijl men zou denken dat dit de grootste factor is voor geluk. Hieruit wordt besloten dat we ons te veel laten meeslepen in onze negatieve gedachten, ondanks we zelf een hele grote impact hebben op ons geluk.

Ben je een huurder of een eigenaar?

Onze mindset in ons leven kenmerkte hij door 2 begrippen: de huurder en de eigenaar.

Een huurder is zoals een plastieken zakje in de wind, hij laat zijn omgeving te veel zijn geluk en vervult zijn eigen behoeftes niet. In. een file bijvoorbeeld, klaagt hij over het lang wachten en wordt hij onrustig.

De eigenaar daarentegen laat zijn omgeving echter niet zijn geluk bepalen. Hij maakt vervelende situaties niet nog erger, maar maakt het beste van wat er is. Een eigenaar accepteert de situatie zoals die is, en weet dat de omstandigheden nu eenmaal niet kunnen veranderd worden. Als een eigenaar bijvoorbeeld in een file staat probeert hij de situatie beter te maken door bijvoorbeeld wat meezingers op te leggen of naar een interessante TED-talk te luisteren.

Schakel ja-taal over naar JA!-taal

Geluk is niet je afvragen of je glas half vol of half leeg is, maar waar de kraan is. In de JA-taal aanvaardt men wat men niet kan veranderen. Het leven is een soort kanotocht op een stroom. Als je het niet meer eens bent met de richting van de stroom en tegenpeddelt, krijg je het lastig. Aanvaard de algemene stroom en je komt ergens veel rustiger terecht. Daarnaast proberen we te veranderen wat we wel kunnen veranderen. Als je in het dagelijks leven te maken krijgt met iets dat je niet leuk vindt, probeer dit dan te veranderen in iets wat je wel leuk vindt om zo je geluk op te sporen. Gebruik je verstand om onderscheid te maken, think outside of the box en loop niet telkens in de sporen van anderen.

Welke 3 dimensies van geluk zijn er?

Frederik sloot de presentatie af met 3 verschillende soorten geluk, waarbij het ultieme en duurzame geluk achter een combinatie van de 3 schuilt.

Allereerst is er het genieten. Hieronder valt het geluk van het lichaam, de zinnen, zoals bijvoorbeeld zin om te eten, om te bewegen of om te ontspannen. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar dit leidt uiteraard niet tot duurzaam geluk. Enkele uren nadat we gegeten hebben krijgen we opnieuw honger, na al het sporten worden we uitgeput en na het rusten krijgen we terug zin om in actie te schieten.

Ten tweede zijn er de waarden. Onze waarden geven richting aan ons leven, wat voor persoon wil je zijn en wat wil je bereiken? Hier ga je soms het genieten voor later, omdat waarden groter zijn dan het genot in dit moment. Het leidt tot meer duurzame resultaten.

Het derde geluk is verbondenheid. Waarmee voelen we ons verbonden in het leven? Zijn het ons vrienden of onze familie? Mensen met een goed sociaal netwerk voelen zich gelukkiger en leven langer. Ook verbondenheid kan je op meerdere manieren tegemoet komen, bijvoorbeeld door te sporten, op café, op de werkvloer, etc..

Reflectie

Ik persoonlijk nam eruit mee dat het belangrijk is om meer een eigenaar te zijn van je leven dan een huurder. Hoe meer ik “uit mijn schelp” kom en experimenteer hoe gelukkiger ik word. Als ik erbij stil sta valt het op dat wanneer ik dingen te veel op mij laat afkomen, dit meer negatieve gevolgen heeft dan positieve. Actie ondernemen en op pad gaan is niet alleen belangrijk voor een gelukkiger persoon te worden maar stimuleert en verbetert ook mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ook binnen voor vak Lean & Agile was dit een zeer toepasselijk voorstelling. Bij het ontwikkelen van een product, bij het werken aan een project of bij het werken in teamverband krijgen we heel vaak te maken met obstakels. Een andere, positievere mindset helpt ons erbij om problemen efficiënter op te lossen en om ons werk tot een beter eindresultaat te brengen.

Nieuwsgierig naar artikels, videos of trajecten van Frederik Imbo? Raadpleeg dan zeker zijn website https://imboorling.be.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *